Vallfogona de Ripollès

Vallfogona de Ripollès és a la falda de les serres del puig Estela i Milany, envoltada de boscos, paisatges i camins, que la converteixen en un lloc ideal per fer rutes i excursions i per gaudir de la natura. El seu nucli medieval, ben conservat, consta d’una plaça central i al voltant seu i en forma circular es van construir les antigues cases, que encara conserven llindars i balcons centenaris. Descobreix els secrets medievals que s’hi amaguen, tot dins d’un entorn natural magnífic.

El municipi de Vallfogona de Ripollès

 • Orígens

  Les primeres notícies del terme daten del 896, quan el veí monestir de Sant Joan de les Abadesses posseïa alous i dominis a Vallfogona. El poble va néixer per voluntat dels senyors de Milany de tenir un nucli de gent a prop del castell de la Sala i, per això, es va construir el poble al voltant del castell.

 • Sabies que?

  El comunidor o reliquier de Vallfogona servia antigament per conjurar les tempestes i els mals esperits! Està situat a l’extrem del replà del terreny de l’antic temple de Sant Julià i es va ensorrar a principis dels anys vuitanta del segle XX, però va ser reconstruït immediatament després, l’any 1985, aprofitant moltes de les parts originàries.

 • El nucli medieval

  El nucli medieval

  El conjunt medieval del nucli urbà, a la part més antiga del poble, va ser edificat a recer del castell a partir del segle XIII. Antigament, aquest nucli estava emmurallat i l’interior només era accessible a través de tres antics portals: el portal de la Muralla, el de Ponent i el de Migjorn.

 • La plaça

  La plaça

  La part més antiga del poble constava de la plaça i els antics carrers de la capella i de l’hostal. Els carrers del nucli medieval estan enllosats, i les cases, construïdes en forma circular al voltant de la plaça, conserven llindars i balcons centenaris.

 • El pont medieval

  El pont medieval

  El pont medieval, datat del segle XIV, servia per travessar la riera de Vallfogona en el camí que unia el poble amb el castell de Milany i Vidrà i va ser construït pels senyors de Milany, que en aquella època van traslladar la seva residència del castell de Milany al castell de Vallfogona.

 • Sant Julià

  Sant Julià

  La vella església parroquial de Sant Julià està situada a 200 m del poble i data del segle x. Actualment està formada per una part posterior barroca de grans dimensions i una part davantera romànica més reduïda. Des de l’ensorrament parcial de la part barroca als anys seixanta del segle XX, l’església de la Salut ha assumit les funcions d’església parroquial.

 • La Tosca

  La Tosca

  La Tosca del Pinetar és una formació rocallosa de diverses desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i continuada deposició del carbonat de calci dissolt a l’aigua de la font de la Tosca i que ens ha deixat un increïble salt d’aigua on la roca atrapa les restes vegetals que prenen formes de tiges i fulles.

 • La Masica

  La Masica

  El torrent de la Masica està dins de l’espai d’interès natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Hi trobem salts d’aigua impressionants enmig de la flora i la fauna pròpies dels torrents prepirinencs.

 • Pinetar de l'obra

  Pinetar de l'obra

  És un jaciment arqueològic d’una antiga teuleria o forn de producció de teules i maons, situat a uns 200 m sobre el paratge de la Tosca. En aquest projecte de recuperació del patrimoni hi han participat els veïns i veïnes del poble, juntament amb diverses institucions científiques.

Més informació

 • Ajuntament Vallfogona de Ripollès

  Ajuntament Vallfogona de Ripollès

  VES-HI

Altres pobles

 • Setcases

  Setcases

  Setcases és un poble pintoresc, on les seves cases, carrers i carrerons de pedra estan acuradament restaurats i guarden tot ...

  VES-HI
 • Sant Pau de Segúries

  Sant Pau de Segúries

  Sant Pau de Segúries ens obre la porta a la Vall de Camprodon, amb els seus paratges suaus, verds ...

  VES-HI
 • Molló

  Molló

  Molló és un municipi fronterer que pertany a Vall de Camprodon ubicat a la capçalera del riu Ritort i po...

  VES-HI