Vallfogona de Ripollès

Vallfogona de Ripollès és a la falda de les serres del puig Estela i Milany, envoltada de boscos, paisatges i camins, que la converteixen en un lloc ideal per fer rutes i excursions i per gaudir de la natura. El seu nucli medieval, ben conservat, consta d’una plaça central i al voltant seu i en forma circular es van construir les antigues cases, que encara conserven llindars i balcons centenaris. Descobreix els secrets medievals que s’hi amaguen, tot dins d’un entorn natural magnífic.

El municipi de Vallfogona de Ripollès

 • Orígens

  Les primeres notícies del terme daten del 896, quan el veí monestir de Sant Joan de les Abadesses posseïa alous i dominis a Vallfogona. El poble va néixer per voluntat dels senyors de Milany de tenir un nucli de gent a prop del castell de la Sala i, per això, es va construir el poble al voltant del castell.

 • Sabies que?

  El comunidor o reliquier de Vallfogona servia antigament per conjurar les tempestes i els mals esperits! Està situat a l’extrem del replà del terreny de l’antic temple de Sant Julià i es va ensorrar a principis dels anys vuitanta del segle XX, però va ser reconstruït immediatament després, l’any 1985, aprofitant moltes de les parts originàries.

 • El nucli medieval

  El conjunt medieval del nucli urbà, a la part més antiga del poble, va ser edificat a recer del castell a partir del segle XIII. Antigament, aquest nucli estava emmurallat i l’interior només era accessible a través de tres antics portals: el portal de la Muralla, el de Ponent i el de Migjorn.

 • La plaça

  La part més antiga del poble constava de la plaça i els antics carrers de la capella i de l’hostal. Els carrers del nucli medieval estan enllosats, i les cases, construïdes en forma circular al voltant de la plaça, conserven llindars i balcons centenaris.

 • El pont medieval

  El pont medieval, datat del segle XIV, servia per travessar la riera de Vallfogona en el camí que unia el poble amb el castell de Milany i Vidrà i va ser construït pels senyors de Milany, que en aquella època van traslladar la seva residència del castell de Milany al castell de Vallfogona.

 • Sant Julià

  La vella església parroquial de Sant Julià està situada a 200 m del poble i data del segle x. Actualment està formada per una part posterior barroca de grans dimensions i una part davantera romànica més reduïda. Des de l’ensorrament parcial de la part barroca als anys seixanta del segle XX, l’església de la Salut ha assumit les funcions d’església parroquial.

 • La Tosca

  La Tosca del Pinetar és una formació rocallosa de diverses desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i continuada deposició del carbonat de calci dissolt a l’aigua de la font de la Tosca i que ens ha deixat un increïble salt d’aigua on la roca atrapa les restes vegetals que prenen formes de tiges i fulles.

 • La Masica

  El torrent de la Masica està dins de l’espai d’interès natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Hi trobem salts d’aigua impressionants enmig de la flora i la fauna pròpies dels torrents prepirinencs.

 • Pinetar de l'obra

  És un jaciment arqueològic d’una antiga teuleria o forn de producció de teules i maons, situat a uns 200 m sobre el paratge de la Tosca. En aquest projecte de recuperació del patrimoni hi han participat els veïns i veïnes del poble, juntament amb diverses institucions científiques.

Més informació

 • Ajuntament Vallfogona de Ripollès

  VES-HI

Altres pobles

 • Ogassa

  Ogassa és un municipi situat al centre del Ripollès, en una zona muntanyosa i amb paisatges excepcionals i únics. E...

  VES-HI
 • Gombrèn

  Territori de tradicions i l’origen de la llegenda del comte Arnau. Passeja pels indrets on es va forjar el s...

  VES-HI
 • Toses

  Al costat del riu Rigat i en un extrem de la comarca del Ripollès, trobem el municipi de Toses,...

  VES-HI