Gombrèn

Territori de tradicions i l’origen de la llegenda del comte Arnau. Passeja pels indrets on es va forjar el seu mite i gaudeix d’un municipi ple de propostes culturals i naturals i dels seus capvespres inigualables des d’un dels balcons de la comarca.

El municipi de Gombrén

 • Orígens

  El municipi ja apareix en documents de finals del segle ix fent referència al castell de Montgrony. Gombrèn és història. S’hi reviu el nostre passat medieval, des del comte Guifré fins al comte de Pallars. L’acumulació de títols, riquesa i poder del castell de Mataplana arriba a la màxima esplendor als segles XIII i XIV i és arran de l’abús d’aquest poder que es va començar a forjar la llegenda del comte Arnau.

 • Sabies que?

  El comte Arnau, a conseqüència de diversos pecats acumulats, va ser condemnat eternament a cavalcar durant tota l’eternitat, de deu a dotze de la nit, sobre un cavall negre que treu flames dels narius, els ulls i les peülles acompanyades d’un seguici de gossos diabòlics! Alguns habitants del Ripollès asseguren haver-lo vist en nits de tempesta…

 • Castell de Mataplana

  Castell de Mataplana

  Datat del segle XI, va ser casal dels senyors de Mataplana, guerrers, trobadors i polítics decisius en la història de Catalunya. També va ser la casa del terrible comte Arnau. El conjunt patrimonial inclou l’església de Sant Joan de Mata plana, amb una capella del segle XIV.

 • Museu del Comte Arnau

  Museu del Comte Arnau

  Visita el museu i hi trobaràs tot tipus de peces procedents de les excavacions del castell, a més de dibuixos i maquetes on s’il·lustra la seva evolució del segle XI al segle XIV. Coneix la llegenda i el mite de primera mà!

 • Santuari de Montgrony

  Santuari de Montgrony

  Centre de devoció mariana, ubicat al contrafort del puig de la coma Ermada. Més amunt es troba l’església de Sant Pere de Montgrony, d’estil romànic, la qual està datada de finals del segle XI i ofereix unes extraordinàries vistes del Pedraforca. No et perdis les postes de sol des de Montgrony, un dels balcons de la comarca!

 • Jardí Botànic de les Plantes Medicinals

  Jardí Botànic de les Plantes Medicinals

  Pioner al país, des de 1995. Visita lliure de dilluns a diumenge, de l’1 de maig al 30 de setembre. Conté aproximadament 300 plantes, amb la finalitat d’incentivar el coneixement sobre les seves propietats i beneficis. Es fan visites guiades. Informa-te’n a info@jardibotanic-gombren.cat o al 649 19 11 88.

 • Església de Sant Pere

  Església de Sant Pere

  Església d’una nau i amb capelles laterals d’estil barroc construïda a principis del segle XVII. Guarda dos retaules barrocs d’una gran bellesa: el retaule de Sant Pere i el retaule del Roser. Va ser construïda al damunt de l’església dedicada a santa Magdalena, datada del segle XV.

 • Forat del Sant Ou

  Forat del Sant Ou

  Impressionant avenc de 74 metres de profunditat tan sols apte per a experts espeleòlegs! Segons diuen, el comte Arnau l’utilitzava per moure’s amunt i avall de la comarca… Explica la llegenda… que el comte Arnau utilitzava aquesta cova per desplaçar-se amb el seu cavall cap a les coves de Ribes i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i acabar sortint pel pou del claustre. Aquest pou actualment està tapat, ja que els seus habitants temien que hi aparegués! Avui hi raja una font, de manera que el municipi queda resguardat!

Més informació

Altres pobles

 • Campelles

  Campelles

  Campelles és un petit poble rústic i muntanyenc, on regnen la pau i el silenci. Té una situació privilegiada des...

  VES-HI
 • Toses

  Toses

  Al costat del riu Rigat i en un extrem de la comarca del Ripollès, trobem el municipi de Toses,...

  VES-HI
 • Planoles

  Planoles

  A la vall del Rigat, en un entorn privilegiat, es troba Planoles, un petit i encantador poble del Pirineu catal...

  VES-HI