Ogassa

Ogassa és un municipi situat al centre del Ripollès, en una zona muntanyosa i amb paisatges excepcionals i únics. Es troba entre cims tan emblemàtics com ara el Taga, Sant Amand i el Puig Estela, amb un patrimoni romànic repartit pels seus diferents nuclis i amb un passat marcat per la revolució minera. Vine i gaudeix d’aquest paradís pels excursionistes, pels amants de la història i de la natura.

El municipi de Ogassa

 • Orígens

  La seva història es perd en l’edat mitjana. Eren terres i cases que pertanyien a l’Església – a l’abat Oliba, i a l’Abadessa Emma- i, a grans senyors- com els d’Oriol, o Guifré el Pelós. Segles més tard, l’explotació de les mines de carbó i les indústries del ciment, marcaren el progrés d’Ogassa.

 • Sabies que?

  Les mines de carbó foren un element clau per que el ferrocarril arribés al Ripollès l’any 1880 per traslladar el mineral cap a Barcelona? El tram de Sant Joan de les Abadesses a Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967, i el tram de Sant Joan de les Abadesses a Ripoll, es va mantenir en actiu fins a l’any 1980. Actualment es pot resseguir el trajecte que feia el tren a través de la Ruta del Ferro i del Carbó, un camí ideal i accessible per gaudir-la a peu o en bicicleta!

 • El Museu Miner

  El Museu Miner

  ‘Museu fet pel poble’ que ens permet conèixer com treballaven els miners i el procés per fer els pans de carbó. Forma part del patrimoni industrial vinculat a les explotacions mineres de carbó.

 • Les mines de carbó

  Les mines de carbó

  Ogassa comptava amb més d’una dotzena de mines obertes de les quals s’extreien el carbó i foren un element clau en el progrés d’Ogassa.

 • Església de Sant Martí de Surroca

  Església de Sant Martí de Surroca

  L’església de Sant Martí de Surroca, situada al NE del terme – al camí de Coll de Pal- , és d’origen romànic i ha sofert diverses modificacions al llarg del temps.

 • Els cims

  Els cims

  Al municipi d’Ogassa s’hi troben cims tant importants com ara el Taga a 2.040 m d’altitud, el Sant Amand a 1.851 m, el puig Estela a 2.013 m, el puig de Coma d’Olla a 1.938 m, el puig del Pla de les Pasteres a 1.894 m o la Portella d’Ogassa a 1.790 m. Vine a conèixer algun dels cims més emblemàtics del Ripollès!

 • Església de Sant Martí d’Ogassa

  Església de Sant Martí d’Ogassa

  L’església de Sant Martí d’Ogassa, que data del segle X, es troba a uns 1.370 m d’altitud al camí del coll de Jou. Al juliol s’hi celebra l’aplec de la Mare de Déu del Puig de França.

 • L'església de Santa Bàrbara

  L'església de Santa Bàrbara

  L’església de Santa Bàrbara està situada al barri del Prat del Pinter, va ser edificada pels miners, en honor a la seva patrona, perquè els protegís de la feixuga tasca minera.

 • Les fonts

  Les fonts

  Ogassa està inundada de fonts, entre les quals destaquen el Freixe, que abasteix el municipi de la seva aigua, la Font Gran, a la qual s’accedeix pel camí que voreja de la riera de la font Gran, i la font del Miner, a l’avinguda de les Mines.

Més informació

Altres pobles

 • Pardines

  Pardines

  Et trobes enmig d’una vila de marcat caràcter pirinenc, situada dins del Parc Natural de les Capçaleres del...

  VES-HI
 • Setcases

  Setcases

  Setcases és un poble pintoresc, on les seves cases, carrers i carrerons de pedra estan acuradament restaurats i guarden tot ...

  VES-HI
 • Les Llosses

  Les Llosses

  Un municipi molt extens, de més de 100 km2 i amb tan sols 220 habitants, que, a més, estan disseminats e...

  VES-HI