Pardines

Et trobes enmig d’una vila de marcat caràcter pirinenc, situada dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. A l’ombra d’una de les muntanyes més emblemàtiques del Ripollès, el Taga, som la porta d’entrada a una infinitat d’activitats! El poble respira romànic i carrers de pedra on la història ha marcat el present. Pardines t’ofereix un entorn ple de possibilitats enmig de la Vall de Ribes… Et convidem a descobrir-les.

  • Orígens

    El nom de Pardines té l’origen en la paraula llatina parietinas, que significa «runes d’un edifici». Altres teories el deriven d’un altre terme llatí, pratum, «pradina, pardina, lloc on es fa herba». El mot medieval pardina, que té com a derivat pardinella, voldria dir «terra de pasturatges». Pardines se cita ja des del segle X, concretament dins del testament d’una monja de Sant Joan de les Abadesses, el 18 d’abril de l’any 938.

  • Sabies que?

    Pardines fou un poble emmurallat i encara són visibles les restes d’un dels portals que hi donaven accés. Actualment, es conserven mostres de l’antiga muralla amb les espitlleres, a la plaça del Pedró i al llarg del carrer Major.

  • Sant Esteve

    Sant Esteve

    Església romànica reformada durant el segle XVIII. La seva orientació segueix l’eix nord-sud, quan habitualment és de llevant a ponent. T’has fixat en la seva particular torre semicircular?

  • Santa Magdalena

    Santa Magdalena

    Església del segle XII situada al veïnat de Puigsac. Consagrada a petició dels habitants per facilitar el culte als veïns i veïnes de les masies més aïllades. Al segle XVIII s’hi va afegir la façana oest.

  • Ermita del Roser

    Ermita del Roser

    Església del segle XII situada al veïnat de Puigsac. Consagrada a petició dels habitants per facilitar el culte als veïns i veïnes de les masies més aïllades. Al segle XVIII s’hi va afegir la façana oest.
    La Vall de Ribes és terra de llegendes i fenòmens inexplicables. Un exemple d’això és l’ermita de la Mare de Déu del Roser. Va ser restaurada per deixebles de Mauner l’any 2008. Coneix la llegenda al plafó situat a l’ermita!

  • Font de Cal Ferrer

    Font de Cal Ferrer

    Font emblemàtica de Pardines situada sota la casa de Cal Ferrer, la qual li dona el nom, i construïda l’any 1851. Observa-hi les arcades de pedra tosca i el gran abeurador.

  • Safareig

    Safareig

    De principis del segle XX, els safareigs a l’abast del veïnat permetien rentar la roba en un corrent «domesticat» i estalviar-se haver de fer-ho en un medi canviant com és el riu.

  • Font d'alt

    Font d'alt

    Font emplaçada al capdamunt del poble, a la confluència dels carrers de Dalt i de la Font; d’aquí en ve el nom. Parada obligatòria per als qui enfilen cap al Tos o el Puig Cerverís.

  • El pou del glaç

    El pou del glaç

    Pou de glaç usat del segle XVI al XVIII per congelar i conservar aliments que aprofitava el desnivell natural i la inèrcia tèrmica del terreny. Té planta circular i estructura cilíndrica.

  • Estany de Can Roca

    Estany de Can Roca

    Estany d’importància per a la reproducció d’amfibis de muntanya i punt d’abeurament per a la fauna salvatge local.

  • Estany del Tarter

    Estany del Tarter

    Estany on s’està recuperant l’espiga d’aigua (Potamogeton natans) i el pixaví muntanyenc (Sympetrum vulgatum), un gènere de libèl·lules. Espai d’alt interès mediambiental i que cal preservar entre tots!

Més informació

Altres pobles

  • Espinavell

    Espinavell

    Espinavell és un poble del municipi de Molló (Ripollès). Està situat a la vall de Camprodon, escalonat en un vessant a...

    VES-HI
  • Ogassa

    Ogassa

    Ogassa és un municipi situat al centre del Ripollès, en una zona muntanyosa i amb paisatges excepcionals i únics. E...

    VES-HI
  • Campdevànol

    Campdevànol

    Som territori de gran valor paisatgístic de boscos de pi roig i rouredes on es fa present l’empremta ro...

    VES-HI