Queralbs integral

DADES D’INTERÈS

  • Tipus de ruta:

      Circular
  • Modalitat:

      A peu
  • Comarca:

      Ripollès
  • Municipis:

      Queralbs
  • Dificultat:

      Mitjana
  • Temps:

      3.45h
  • Distància:

      12.1km
  • Alçada màxima:

      -
  • Desnivell acumulat de pujada:

      610m
  • Desnivell acumulat de baixada:

      610m
  • Senyalització:

      Itinerex

Descobrim el fascinant entorn de ­Queralbs i els diferents nuclis que el configuren.

DESCRIPCIÓ DETALLADA

Iniciem l’itinerari des de la plaça del Raig de Queralbs i emprenem el nostre camí seguint pel carrer Pla i pel costerut carrer de l’Església, fins arribar a l’església de Sant Jaume, una de les joies de l’art romànic del municipi.

L’església de Sant Jaume fou consagrada al segle X, i dos segles més tard fou reedificada coincidint amb l’augment de la població de la zona. L’edifici, d’una sola nau, és cobert amb una volta apuntada, substituint l’anterior que quedà malmesa pels terratrèmols els anys 1427 i 1428. Posteriorment, s’hi afegí el campanar, la sagristia i s’allargà la nau; també s’amplià amb dues capelles laterals que formen un petit creuer.

L’element més interessant de l’església és el pòrtic format per sis arcs sostinguts per columnes de marbre blau. És un dels porxos més ben conservats que ens ha arribat. Als capitells, s’hi observen figures humanes, animals i fantàstiques, que mostren una clara influència de l’escola escultòrica del Rosselló.

Continuem pel camí que hi ha a l’esquerra de l’Església i al cap d’uns metres ens trobem amb un primer trencall, nosaltres continuem pel camí de la dreta. Uns metres més endavant ens trobem amb un segon trencall, aquesta vegada descendim pel sender de l’esquerra fins arribar al pont del Boscàs, un bonic pont de pedra que ens ajuda a creuar el riu de Tosa.

Iniciem la pujada pel sender que s’endinsa pel Boscàs, un indret preciós, ombrívol i amb una vegetació exuberant.

Anem guanyant alçada tot seguint les marques grogues que trobem durant el camí. Més amunt, voregem per la dreta un padró de grans dimensions per continuar pel sinuós i costerut sender.

Uns metres més amunt ens trobem un pi d’enormes dimensions, un bon lloc per reposar i recuperar forces.

Continuem pujant fins a trobar una pista, que seguim cap a l’esquerra. Creuem el torrent de la Mina i uns metres més enllà trobem el Serrat de la Llosa, un indret on el bosc s’aclareix i deixa veure el poble de Queralbs envoltat de les seves imponents muntanyes.

Seguim el camí fins a trobar el nucli de Vilamanya, un indret tranquil que ens ofereix una fabulosa panoràmica del nucli de Fustanyà i de la vall de Ribes, situat a 1.250 m d’altitud.

Una vegada hem gaudit de les excel·lents vistes, reprenem el nostre camí baixant per la carretera de Vilamanya, tal com indica la placa de seguiment d’aquest itinerari.

Anem descendint i ens trobem amb la Mina la Rèplica i més avall amb un pas a nivell per on circula el Cremallera de la Vall de Núria, creuem amb precaució.

Finalment la carretera de Vilamanya s’uneix amb la carretera de Ribes de Freser a Queralbs, on  veiem la senyalització de l’itinerari que ens indica que hem de seguir per la dreta. Passem amb precaució per la carretera i travessem el Pont Nou, des d’on podem observar les vistes del poble de Queralbs.

Arribem a un trencall que ens porta al Mas de la Casanova, el nostre itinerari segueix per aquí, pujant per la pista cimentada.

Seguim pel camí fins que ens sorprèn l’església de Sant Sadurní de Fustanyà, una altra joia de l’art romànic de Queralbs.

L’Església és datada a finals del segle X. La perfecció de les pedres contrasta amb l’arquitectura rústica del país; per aquest motiu degué néixer la llegenda que havia estat bastida per les fades, o bé per les bruixes, que vivien a les coves properes. Els homes n’haurien fet només el campanar, raó pel que aquest és molt més imperfecte.

De la porta, en destaca la ferramenta romànica, decoració realitzada amb ferro forjat i distribuïda en els dos batents amb una composició molt original.

Continuem per la pista i passem pel bonic nucli de Fustanyà, esmentat ja al segle X, on trobem un indicador de l’itinerari que condueix per un sender que queda a la dreta de la pista.

Anem pujant pel sender seguint les marques grogues fins que arribem a la carretera de Serrat, que voregem amb precaució i a uns 100 metres agafem el trencall per seguir pujant pel sender que ens duu al poble de Serrat i poc abans d’arribar al poble trobem una petita capella dedicada a Sant Isidre.

Al bucòlic poble de Serrat podem observar com les seves cases estan distribuïdes de forma esglaonada, per salvar el fort pendent del terreny i gairebé totes elles tenen la façana principal orientada al sud, per tal d’aprofitar la llum i l’escalfor del sol.

Un dels elements més característics de Serrat és que algunes cases encara conserven els seus propis forns. Els podem identificar perquè tenen una forma semicircular i estan adossats a una de les façanes laterals i coberts amb una teulada de lloses.

Continuem pel carrer de Sant Isidre fins que trobem un pal indicador de l’itinerari, que ens fa seguir per l’esquerra, pel carrer del Calvari, tot enfilant una pujada cimentada que ens porta a una bifurcació de camins.

Nosaltres seguim pel de l’esquerra, un camí força planer que ens durà fins a Plans d’Escuira, on tindrem una impressionant panoràmica de Fontalba, el Puigmal, el Torreneules i del nucli de Vilamanya i el poble de Queralbs.

El nostre camí segueix cap a la dreta, tal i com marca l’indicador de l’itinerari, endinsant-nos per un esplèndid bosc seguint les marques grogues.

Durant el nostre pas pel bosc travessem dos torrents, el de la Plana i el del Serradal, fins que anem a sortir a una pista forestal per la qual avancem fins arribar a un mur de contenció.

En aquest punt veiem una indicació de l’itinerari que ens fa baixar per un corriol que queda a la nostra esquerra, seguint el Torrent del Forn. Presteu atenció en el primer tram d’aquesta baixada, ja que descendeix bruscament.

Descendim paral·lels al Torrent del Forn per un entorn humit i ombrívol fins que arribem a una resclosa.

Creuem el torrent i continuem baixant pel camí, on al cap d’una metres trobem un altre indicador de l’itinerari que ens dirigeix cap a l’esquerra.

Continuem pista avall i creuem el Riu Freser pel pont de les Ielles, on just abans ens trobem la central de les Ielles, una de les diverses centrals hidroelèctriques que hi ha al municipi.

Seguim amb precaució per la carretera que duu a Queralbs i a l’entrada del poble ens trobem amb una capella dedicada a la Mare de Déu de Núria.

Finalment arribem a la plaça del Raig, punt d’inici i arribada d’aquest itinerari.

  • Info DIFICULTAT

    DIFICULTAT

    Mitjana

  • Info DISTÀNCIA

    DISTÀNCIA

    12.1km

  • Info DESNIVELL

    DESNIVELL

    610m

  • Info TEMPS

    TEMPS

    3.45h

  • Info TIPUS DE RUTA

    TIPUS DE RUTA

    Circular

Queralbs-7 Queralbs-7

Altres rutes d’interès

Crea la teva ruta

Crea la teva ruta

Crea la teva ruta i descarrega't l'aplicació al teu telèfon mòbil per poder gaudir-ne al moment.

Veure més Crea la teva ruta Descarrega't la APP d'Itinerànnia