Espai Cultural Cal Marquès

AVÍS IMPORTANT AVÍS IMPORTANT Espai Cultural Cal Marquès

La Casa Marquès és un edifici d’estil gòtic del segle XVII construït per ordre del Sr. Pere Ribes, propietari d’una farga a Setcases. La Vila de Camprodon li va atorgar el títol nobiliari local de Burgès Honrat. Més tard, la finca va passar a mans del seu nét, el Marquès d’Alfarràs, d’on li ve el nom de Cal Marquès.

Entre l’any 1639 i 1689 es fan obres d’ampliació i es construeix el pont del carrer de la Trigona, d’aquesta manera s’uneix la casa amb la tribuna del Marquès des d’on pot escoltar la missa que es fa a l’església del Carme sense necessitat d’anar al temple.

A finals dels segle XVIII les tropes de l’Exèrcit Francès, en el decurs de la Guerra Gran, ocupen la població i el palau de la Casa Marquès és bombardejat amb bales de pedra, incendiat i, fins i tot, ensorrat.

L’edifici té una construcció de planta rectangular estructurada interiorment en tres crugies perpendiculars a la façana principal seguint la disposició clàssica de la casa rural catalana.

La porta principal té forma d’arc de mig punt fet amb grans dovelles que l’emmarquen. A sobre, esculpit, hi podem veure l’Escut de la família del Marquès d’Alfarràs.

A finals del segle XX i començament del XXI, la Casa Marquès es rehabilita, es fan pisos residencials a la part alta i en els seus baixos locals comercials i al costat oest de l’edifici s’hi emplaça un espai cultural on s’hi projecten exposicions temporals, s’hi fan xerrades i a on hi ha una exposició permanent sobre La Retirada. Encara avui dia, podem veure a la llinda de la finestra del primer pis de la façana principal, l’impacte d’una bala de canó.

Centre museístic que acull un espai multifuncional per promoure les activitats culturals de Camprodon.

T’INTERESSA?

Localització

  • 17867 Camprodon, Girona
Veure a google maps

Més informació

  • Accessible
  • Divendres de 10 a 14h i de 16 a 20h, dissabtes de 16 a 20h i diumenges de 11 a 13h.
  • A convenir