Fustanyà

DADES D’INTERÈS

 • Tipus de ruta:

    Circular
 • Modalitat:

    A peu
 • Comarca:

    Ripollès
 • Municipis:

    Queralbs
 • Dificultat:

    Baixa
 • Temps:

    1.45h
 • Distància:

    5.7km
 • Alçada màxima:

    -
 • Desnivell acumulat de pujada:

    285m
 • Desnivell acumulat de baixada:

    285m
 • Senyalització:

    Itinerex

Itinerari que ens porta a Fustanyà, probablement el nucli més antic de Vall de Ribes.

DESCRIPCIÓ DETALLADA

Iniciem la ruta a l’entrada del poble de Queralbs, a la plaça del Raig, i baixem pel camí de La Costa.

Seguim per aquest camí, que ben aviat es transforma en un sender empedrat i en el qual ens sorprèn la capella de La Costa, dedicada a la Mare de Déu de Núria.

Continuem baixant i trobem el pas a nivell per on transcorre el Cremallera que va a Núria. El creuem amb precaució i seguim baixant pel sinuós sender.

Arribem a la carretera de Ribes a Queralbs, la creuem amb precaució i seguim pel pont fins a la Central del Molí.

La Central del Molí, construïda el 1914, destaca per la seva arquitectura d’estil modernista.

Seguim pel sender que hi ha a la dreta de la central. Al principi s’enfila pronunciadament i a mesura que avancem es va suavitzant. Ens endinsem en un paratge amb una vegetació exuberant.

Pugem sender amunt fins a trobar una pista cimentada. Tal com ens marca l’indicador de l’itinerari, seguim baixant per aquesta i al cap de pocs metres ens sorprèn l’església de Sant Sadurní de Fustanyà, una església romànica construïda al segle IX.

 

Un dels elements més característics de l’església és la porta d’accés, formada per tres arcs de mig punt en gradació i on encara es conserva bona part de la ferramenta romànica realitzada amb ferro forjat.

 

Tornem enrere per la pista cimentada per on hem vingut i seguim pujant fins arribar al bonic nucli de Fustanyà, que probablement és el més antic de la Vall de Ribes.

Continuem per la pista, ara asfaltada, i sortim a la carretera que va a Serrat. Nosaltres seguim per la carretera cap a la dreta i al cap d’uns metres agafem la pista cimentada que ens queda a la nostra esquerra, tal i com ens marquen els indicadors de l’itinerari.

Avancem per aquest pista que es va enfilant suaument i des d’on podem admirar les excepcionals vistes del poble de Queralbs.

Continuem avançant per la pista envoltada de parades que en algunes èpoques de l’any podem trobar vaques pasturant o bales de palla que emmagatzemen el menjar dels animals per alimentar-se durant l’hivern.

Més enllà, la pista cimentada es converteix en un camí de terra pel qual seguim fins arribar a un mur de contenció. En aquest punt veiem una indicació de l’itinerari que ens fa baixar per un corriol que queda a la nostra esquerra, seguint el Torrent del Forn. Presteu atenció en el primer tram d’aquesta baixada, ja que descendeix bruscament.

Baixem paral·lels al Torrent del Forn per un entorn humit i ombrívol fins que arribem a una resclosa.

Creuem el torrent i continuem baixant pel camí on al cap d’uns metres trobem un altre indicador de l’itinerari que ens dirigeix cap a l’esquerra.

Continuem per la pista cimentada i creuem el riu Freser pel pont de les Ielles, on just abans ens trobem la central de les Ielles, una de les diverses centrals hidroelèctriques que hi ha al municipi.

Seguim amb precaució per la carretera que duu a Queralbs i a l’entrada del poble ens trobem amb una capella dedicada a la Mare de Déu de Núria.

Finalment arribem a la plaça del Raig, punt d’inici i arribada d’aquest itinerari.

 • Info DIFICULTAT

  DIFICULTAT

  Baixa

 • Info DISTÀNCIA

  DISTÀNCIA

  5.7km

 • Info DESNIVELL

  DESNIVELL

  285m

 • Info TEMPS

  TEMPS

  1.45h

 • Info TIPUS DE RUTA

  TIPUS DE RUTA

  Circular

Fustanyà desde Vilamanya Fustanyà desde Vilamanya

Altres rutes d’interès

Crea la teva ruta

Crea la teva ruta

Crea la teva ruta i descarrega't l'aplicació al teu telèfon mòbil per poder gaudir-ne al moment.

Veure més Crea la teva ruta Descarrega't la APP d'Itinerànnia