Via Romana del Capsacosta

La Via Romana, antiga via de Capsacosta, era la via de comunicació entre Besalú i França, a través del Coll d’Ares. Va ser un camí de primer ordre essent un dels pocs exemplars de Catalunya, i ben conservat, de tècnica de construcció de les vies romanes. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

És una via de muntanya que mostra un bon projecte d’enginyeria, dissenyat amb obres precises per salvar les dificultats que imposava la topografia, amb pendents i zones abruptes i amb una perfecta integració i adaptació al terreny en un espai geogràfic complex i variat. La via romana de Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d’un període històric de gran transcendència per al nostre país. Creada en època de l’Imperi romà, la via romana de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta.

El tram comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i la cruïlla de la via amb l’antiga carretera de Capsacosta, poc abans d’entrar a Sant Pau de Segúries, pot considerar-se per les obres d’enginyeria fetes en ell i el seu estat de conservació, únic a Catalunya, només comparable amb la via que unia la Via Augusta amb la de la costa pel coll de Parpers i Mataro.

Aprecia la tècnica de construcció de vies romanes.

Localització

  • 17864, Girona
Veure a google maps