Santuari de Montgrony i l’església de Sant Pere de Montgrony

Enmig de les cingleres de la serra de Montgrony, en un indret pletòric d’història i llegendes i enmig d’un entorn natural excepcional, es troba el santuari de Mongrony, acompanyat per l’església de Sant Pere, on s’hi ret culte des del segle IX.

Sant Pere de Mongrony, és un edifici que fou consagrat el 1138 i mantingué les funcions parroquials fins el segle XVII, quan foren traslladades a la vila de Gombrèn. A partir d’aquest moment solament hi habità un capellà custodi i alguns ermitans. Presenta una sola nau coronada per un absis i dues absidioles en forma de trèvol. A la capçalera hi podem observar la decoració típica del romànic llombard però en general és una edificació sòbria. El porxo, situat a la façana sud, fou construït lleugerament més tard que l’església. L’interior és cobert amb volta de canó reforçada per un arc toral. L’edifici es troba en un pla, just a sobre del Santuari de Santa Maria de Montgrony.

El Santuari de Nostra Senyora de Montgrony és un important centre de devoció mariana, ubicat al contrafort del puig de coma Ermada. El santuari es troba molt a prop de l’església de Sant Pere de Montgrony, que va ser l’església parroquial fins al s. XVII. La primera notícia escrita que es té del santuari data de 1400, quan ja hi havia una petita construcció dedicada a Mare de Déu, excavada en la pedra de les llegendàries escales que menen al pla de Sant Pere. Al seu voltant s’hi construí, en el s. XVIII, l’edifici de l’hostatgeria, en un primer intent de convertir Montgrony en un gran santuari. Als anys 1960-1970 es feu arribar a dalt el santuari la llum i l’aigua, i el camí es convertí en pista forestal. La imatge de la Mare de Déu, anomenada de “la llet”, és una talla del segle XIII molt refeta després d’un incendi el 1892. La tradició parla de la seva troballa el 804, per un pastor i un bou. Aquesta imatge pertany, doncs, a les que coneixem com a “maresdedéus trobades”. A l’entorn del santuari i, de fet, a tota la zona, han proliferat multitud de llegendes, especialment la del comte Arnau, de qui es diu que va ser contractista morós de les escales tallades en la pedra que menen al santuari i al pla.

Enmig de les cingleres de la serra de Montgrony envoltat d’un entorn natural excepcional, en un indret pletòric d’història i llegendes i, es troba el Santuari de Mongrony, acompanyat per l’església de Sant Pere

Localització

  • 17531 Gombrèn, Girona
Veure a google maps