Dòrria - Església de Sant Víctor

Durant molt de temps s’ha cregut que Sant Víctor de Dòrria era un edifici dels segles XI i XII, que hauria estat molt modificat al llarg del temps. Però arrel de la descoberta de les pintures murals romàniques, s’ha considerat que una part dels murs actuals són del segle X, quan es feu la primera consagració, i per tant, preromànics.

L’església presenta una sola nau culminada amb un absis rectangular no diferenciat en planta. Posteriorment se substituí la coberta per la volta de canó, s’allargà la nau i es canvià la ubicació de la porta; a l’exterior, al costat de l’accés actual, es veuen les restes de la porta original, amb forma d’arc de ferradura.
L’any 1997 es va descobrir un conjunt força complet de pintures murals situades a la volta de canó de la nau única. Se la va denominar la capella Sixtina del romànic.

Les pintures murals daten del segle XII. La zona del presbiteri és presidida per la Maiestas Domini, envoltada dels símbols dels evangelistes. A cada costat s’hi representaren els arcàngels Miquel i Gabriel i ja en els murs, els apòstols. A l’arc triomfal es conserven dos símbols del zodíac (bessons i sagitari). La Maiestas Mariae, acompanyada dels profetes David, Ezequiel i els àngels, es troba a la volta de la nau.

A la paret sud del presbiteri s’ha conservat un rostre que data de l’època preromànica (segle X).

Dòrria és un petit nucli de població, a 1550m d’alçada, que conserva l’encant dels pobles d’alta muntanya. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la seva bellesa, i a l’Església de Sant Victor, es conserven pintures romàniques del segle XII.

Localització

  • 17536 Dòrria, Girona
Veure a google maps