Sant Cristòfol de Toses

Al costat del riu Rigat i en un extrem de la comarca del Ripollès, trobem el municipi de Toses, poble que apareix esglaonat a la falda de la muntanya amb paisatges pirinencs únics i ple de racons per descobrir.

L’Església de Sant Cristòfol de Toses és un dels millors exemples d’arquitectura romànica d’aquest territori. Conserva el que han perdut altres esglésies a causa de terratrèmols i reformes: un campanar de factura romànica amb arcuacions llombardes i una bella sanefa a la part inferior.

L’església està situada en un indret des d’on podrem admirar la vall de Toses. Fou construïda en dues fases: la nau i el campanar al segle XI, i l’absis, un segle més tard. L’església està formada per una sola nau coronada per un absis i coberta amb volta de canó apuntada. Destaca el campanar, de planta quadrada i dos pisos, i una senzilla decoració d’estil romànic llombard.

A l’interior es conserven importants fragments de pintura mural del segle XII; les pintures de l’absis són una fidel reproducció de les originals, conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya, en les quals hi podem observar un pantocràtor i escenes de la vida de Caïm i Abel. A la volta de la nau podem observar restes originals de pintures romàniques.

Fixem-nos també en la ferramenta de la porta, que ens permet observar com era la forja medieval al Ripollès. La porta és ferrada amb un forrellat també de ferro que presenta unes incisions per donar la imatge que aquest forrellat que tanca l’accés al temple és la serp del diable, que és l’obstacle que el creient ha de remoure per ingressar en l’espai sagrat de darrere la porta.

Església romànica que conté unes excepcionals pintures a l’interior de finals del segle XII i un retaule d’estil barroc del segle XVII-XVIII recentment restaurat.

Localització

  • Toses, 17536, Girona
Veure a google maps