Ruta arquitectònica de Ripoll

Descobreix, tot passejant, la història de Ripoll visitant-ne l’ampli patrimoni cultural:

Església de Sant Pere

Fou consagrada al 890 com a església parroquial. Destaca, a la part posterior, un fragment de muralla del s.XIV, sobre la qual s’aixeca el campanar. A la façana principal hi ha un dels pocs  rellotges solars de la població.

En la darrera restauració es varen trobar pintures originals de dracs, als nervis de les claus de volta del sostre.

Actualment l’interior és un espai diàfan on es realitzen diferents actes culturals.

Casa Muntades

Edifici d’estil neoclàssic construït l’any 1868, segons el projecte del mestre d’obres ripollès Eudald Sadurní. De la façana principal en destaquen les pilastres encapçalades per capitells corintis, que emmarquen el sistema d’obertures coronades pels frontons.

La seva implicació en la Tercera Guerra Carlina, en que donaren diners a la causa, els va portar a la ruïna.

Capella de Sant Miquel de la Roqueta

Capella d’estil modernista (1912), de l’arquitecte Joan Rubió i Bellvé (que era un deixeble d’Antoni Gaudí). Marià de Delàs, propietari dels terrenys, decidí aixecar-la en substitució d’una antiga capella dedicada a sant Miquel. Actualment, a l’interior s’hi guarda la imatge de la Verge dels Dolors, que era un dels passos que integraven la desapareguda processó de Setmana Santa.

Casa Bonada

És una de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte modernista Joan Rubió i Bellvé a Ripoll. Projectà la casa l’any 1912 per encàrrec del metge Francesc Bonada i Parés. Les dues façanes estan construïdes amb pedra carejada. La glorieta i la torre articulen el gir de l’estructura. Coronaments punxeguts i irregulars i una notòria falta d’acabats.

Casa Siqués

Edifici d’estil modernista, bastit l’any 1916, de l’arquitecte Joan Rubió i Bellvé. Originàriament la coberta era de fusta i de forma punxeguda, detall que donava un toc original a la construcció i disseny. Degut a la incidència dels agents meteorològics sobre la fusta la varen substituir per un sostres ras.

Popularment coneguda entre els ripollesos com la casa del “barco”, per la semblança de la façana principal amb un vaixell.

Casa Alòs

Casa d’estil modernista, també coneguda com la casa del Marquès de Dou. És obra de l’arquitecte Josep Mª Pericàs, que la projectà l’any 1908. A les façanes exteriors es combinen elements modernistes, com la torre amb esgrafiats o les obertures curvilínies amb ús de mosaic, i la simplicitat característica del noucentisme.

L’establiment d’una fàbrica i botiga de fideus a la planta baixa feu que popularment fos i sigui coneguda com cal Fideuer. Actualment hi trobem un restaurant.

Casa Codina

Edifici d’influència modernista que data de l’any 1918. Torre de simetria central accentuada per les galeries sortides i el coronament del cos principal. Destaca com a solució alternativa a l’estil constructiu ripollès fins al moment i per la pulcra disposició volumètrica i estructural.

Cal Metge Agustí

Edifici modernista de 1902. L’arquitecte va ser Antoni Coll i Fort. La casa, construïda per encàrrec de l’industrial Josep Buixó i Costa, va ser adquirida pel metge Jaume Agustí i Trilla i la seva esposa, Concepció Segarra Vives, el 1919. Les façanes reorientades al sud i a l’oest presenten una gran riquesa ornamental.

El pont del Raval

Per facilitar la comunicació de Ripoll amb l’exterior es bastí el pont en el període medieval. De resultes de la Primera Guerra Carlina, el pont fou destruït pels carlins; no obstant això, encara se’n conserven, a banda i banda del riu, els arcs auxiliars i l’arrencada de la volta. També hi ha un fragment de la muralla que queda dins les aigües del riu Freser.

Muralles de Ripoll

Diversos sectors de la muralla, feta amb còdols, que envoltaven la vila de Ripoll des de l’edat mitjana fins a mitjans del segle xix, apareixen en diferents indrets de la població.

Un fragment amb merlets el trobem al riu Freser, entre el pont del Raval i el pont de l’Arquet; al carrer Mossèn Cinto Verdaguer, a la casa Budallés, actual Museu d’etnografia i un altre entre els carrers Trinitat i Pirineus, entre d’altres.

Localització