VISITA'L

Monestir de Sant Joan de les Abadesses

El Monestir de Sant Joan de les Abadesses va ser el primer cenobi femení dels comtats catalans.
Els seus orígens es remunten al segle IX, concretament al 887 quan va ser fundat per Guifré el Pelós, comte de Barcelona, amb la intenció d’atorgar protecció al territori i ajudar a la reconquesta. Emma de Barcelona, filla del comte i de Guinidilda d’Empúries, va convertir-se en la primera abadessa del temple, quan només tenia 7 anys. Gràcies a la bona gestió que va fer de les terres i a les donacions rebudes, la primogènita dels comtes va aconseguir augmentar considerablement el patrimoni del monestir i el seu radi d’acció. Emma morí a 62 anys, després haver impulsat la creació de l’actual poble de Sant Joan. Es creu que les seves despulles encara es troben dipositades dins del monestir, però ningú sap exactament a on. Cinc abadesses més la van succeir durant el gairebé segle i mig que les monges benedictines van viure al monestir. El 1017, l’ambició de Bernat Tallaferro va aconseguir que la comunitat fos expulsada acusada de conducta immoral i vida disbauxada. A partir d’aquell moment, s’hi va instal·lar una comunitat masculina. La construcció actual data del segle XII i l’edifici s’ha convertit en una peça important del romànic a Catalunya.
El Santíssim Misteri, una peça tallada en fusta del segle XIII, és l’obra més important que el temple guarda al seu interior. El grup escultòric, que representa el davallament de la creu, és una transició entre el romànic i el gòtic. També s’hi troben retaules gòtics dedicats a Sant Agustí i a Santa Maria la Blanca i el sepulcre de Beat Miró, del mateix estil. Aquestes tres peces són l’exemple de l’important producció que es va fer al taller d’escultura que la vila acollia al segle XIV.
En termes arquitectònics, la disposició dels absis respon a la influència occitana. El claustre gòtic, de planta trapezoïdal, amb les arcades romàniques que comunicaven amb la sala capitular, i la capella barroca dels Dolors, amb una preciosa talla contemporània de la Pietat, de l’escultor Viladomat, completen el conjunt.

Un monestir ple de vida, cabdal en la història del nostre país.

El museu del monestir, obert des de 1975 a l’antiga rectoria, mostra una col·lecció de pintures, escultures, teixits i orfebreria del segle VIII fins al XX, la majoria destinats al culte litúrgic.

Localització

  • Plaça de l'Abadia, S/N, 17860 Sant Joan de les Abadesses, Girona
Veure a google maps

Més informació

  • Accessible
  • A convenir
  • De setembre a març: De dilluns a diumenge, de 10 h a 13 h. Dissabtes també a la tarda, de 16 h a 18 h. | D’abril a agost: De dilluns a diumenge, de 10 h a 13 h i de 16 h a 18 h.