Santuari - Basílica de la Mare de Déu de Núria

El Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Núria ha estat i és un dels llocs més coneguts de Queralbs i del Ripollès. Es tracta d’un dels santuaris marians més elevats del món, situat a gairebé 2.000 metres on només s’hi accedeix amb cremallera inaugurat l’any 1931. Aquesta circumstància ha fet que durant bona part de la seva història hagi estat obert només els mesos d’estiu. Segons el llegendari, un ermità, de nom Amadeu, ja al segle XI, animà els pastors que tenien els seus ramats en aquelles altituds a construir el santuari i a cercar la talla oculta que, finalment, va ser trobada amb la intervenció d’un toro que gratava insistentment en la roca sota la qual estava amagada. A l’edat mitjana Núria era un lloc de pas entre muntanyes, un port per on circulaven pastors, pelegrins i comerciants.

Durant el segle XV, la devoció i el coneixement de Núria van créixer per les comarques veïnes, que van ajudar a reconstruir el santuari, molt malmès pel terratrèmol de l’any 1428. El Santuari va rebre la concessió del títol de basílica l’any 2015. A més, la Mare de Déu de Núria és patrona del bisbat d’Urgell, presideix el Santuari-Basílica de Núria, és invocada per a la concepció de fills i filles. La Mare de Déu, asseguda en un tron, sosté l’infant sobre la falda. Les dues figures són molt rígides i frontals però la forma que té la mare d’agafar el nen ens deixa entreveure una humanització. La policromia, molt vistosa presenta tons vermells, blaus i grocs. La datació és complicada però pot situar-se entre els segles XII i XIII.

Patrona dels pastors i invocada per la concepció dels fills i les filles, presideix el santuari de Núria, situat en un bell paratge a dos mil metres d’alçada.

Localització

  • Núria, s/n, 17534 Queralbs, Girona
Veure a google maps