Espinavell - Església de la Mare de Déu de les Neus

“Un poble, enfilat a la falda de Coll Profund, camí natural cap a La Presta, i situat a 1350 metres d’altitud, va créixer entorn l’església de la Mare de Déu de les Neus, i s’identifiquen clarament quatre carrers orientats als quatre punts cardinals respecte d’aquest edifici.
L’Església de la Mare de Déu de les Neus és una de les esglésies dedicades a la Mare de Déu de les Neus més antigues de Catalunya. Va ser construïda a la fi de el segle XVII en un estil molt rústic i popular, si bé l’interior va ser decorat amb falses voltes de maó, tot arrebossat i potser decorat. De tot això no queda res a causa d’una recent restauració feta per l’arquitecte Joan Maria de Ribot. Igualment passa en les dues capelles laterals, avui dia desaparegudes, que s’han convertit en dos espais dins de l’església. Església amb planta de creu llatina, amb capelles laterals i absis semicircular a la part central de la nau. Hi ha un arc en què descansen els cabirons de la teulada, formada per bigues de fusta i teules àrabs, de tipologia a dues vessants.


Té adossat un campanar quadrat amb grans obertures per les campanes i teulada a quatre vessants. queden restes d’una esfera de rellotge, la maquinària de el qual ha desaparegut. La façana és arrebossada i sobre la part dreta hi ha una meridiana solar.


A les faldes de la vila s’estén una gran plana, denominada Les Planes, on té lloc la popular Tria de Mulats d’Espinavell (13 d’octubre). “

Localització

  • Espinavell, 17868 Molló, Girona
Veure a google maps