Església de Sant Esteve de Pardines

Pardines és una vila de marcat caràcter pirinenc, situada dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. A l’ombra d’una de les muntanyes més emblemàtiques del Ripollès, el Taga, és la porta d’entrada a una infinitat d’activitats! El poble respira romànic i carrers de pedra on la història ha marcat el present. Pardines t’ofereix un entorn ple de possibilitats enmig de la Vall de Ribes.

Al poble hi trobem l’Esgésia de Sant Esteve. Actualment, queden poques restes de l’edifici original romànic. Tan sols podem observar un absis, més estret que la nau, que al segle XIII fou convertit en la base d’una torre de defensa. L’interior de l’església fou reformat al segle XVIII i en una de les capelles laterals del mur est s’amaga l’absis romànic central. És curiós el fet que l’església estigui orientada seguint l’eix nord-sud, ja que l’habitual és de llevant a ponent.

Al costat de l’església, a la plaça del Pedró i al llarg del Carrer Major, es conserva un pany de paret, amb les espitlleres, les muralles de l’antic recinte fortificat, anomenat castell o “força de Pardines. Les muralles van ser construïdes a principis del segle XIV, quan Pardines pertanyia al Regne de Mallorca. Partint de la paret de l’església, les muralles envoltaven i protegien tot el poble; tenien adossades quatre torres semicirculars aixecades des del mateix nivell del terra i arrapades al mur fortificat posterior. El 1690, les tropes franceses de Lluís XIV les van derruir.

Localització

  • Carrer del Mestre Isern, 28, 17534 Pardines, Girona
Veure a google maps