Castell de Llaés i el Panteó

Sobre el turó de Sant Bartomeu hi ha el castell, del qual se’n té noticia des de l’any 919. L’any 955 passà a dependre del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Sobre el mateix turó es construí una església que es consagrà l’abril del 961. L’església actual respon encara a les característiques d’aquest temple, però esta tant transformat que difícilment s’hi reconeix res del tipisme dels edificis romànics.
Actualment el castell, és de propietat privada i l’església és a l’interior de la muralla, que envolta les dues edificacions.

Molt a prop del castell de Llaés, a uns 800 metres a peu, hi ha el panteó dedicat a la memòria de setanta-quatre carrabiners i un oficial del bàndol dels lliberals que van ser afusellats per ordre del general carlista Francesc Savalls el 1874, durant la Primera Guerra Carlina.

El Castell de Llaés és un castell del segle X, Bé Cultural d’Interès Nacional i Patrimoni Històric Protegit.

T’INTERESSA?

  • Actualment la fortificació conserva la fisonomia de castell, la torre d’homenatge, el pati d’armes, i el recinte religiós amb una zona enjardinada, el petit cementiri, i l’església de Sant Bartomeu, de marcat estil romànic.
  • castelldellaes@gmail.com
  • https://www.castelldellaes.com

Localització

  • Cami de Llaes, 17500, Ripoll, Girona, Espanya
Veure a google maps

Més informació

  • Actualment està reformat com a turisme rural