EL SEU PAPER VERTEBRADOR DEL TERRITORI

Els monestirs del Ripollès

Una de les pulsions humanes de tots els temps és la necessitat d’abandonar la vida col·lectiva per apartar-se a cultivar l’espiritualitat. Aquest impuls humà tingué una gran acollida en el sí cristianisme. En el primer mileni es fundaren multitud de comunitats religioses arreu d’Europa, moltes d’elles organitzades seguint la regla de Sant Benet, un eremita italià que impulsà un mode de viure en comunitat basat en el treball de l’ànima i la recerca de Déu.

Els monestirs esdevingueren els centres de cultura més importants al continent a l’edat mitjana. Els monjos copiaven i creaven llibres meravellosos en els seus scriptoriums, i reunien les biblioteques més importants amb llibres contemporanis, de l’antiguitat o d’altres civilitzacions, que els permetien conèixer el món, la gran obra de Déu. A fi d’organitzar la vida religiosa del seu entorn, transmetien sistemes de govern i de relacions humanes pròpies del món franc. Els seus edificis i els seus béns mobles destinats al culte son encara avui autèntiques joies de l’art romànic.

Aquestes comunitats monàstiques també arriben al Ripollès: Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de Ripoll (més tard anomenat Sant Joan de les Abadesses) i Sant Pere de Camprodon  són monestirs benedictins, fundats abans de l’any 1000 per iniciativa dels comtes, com ara Guifre el Pelós, per tal d’ajudar a la repoblació del territori.  Tots tres tingueren llarga vida, plena de vicissituds.

En ells s’hi conjugà la vida espiritual, la vida cultural, les trifulgues del poder civil i la dificultat de les relacions humanes. Encara avui segueixen mostrant la seva esplendor i segueixen essent centres vius de reunió dels cristians del Ripollès i signe d’identitat dels habitants dels seus pobles.  No us estranyeu doncs si la gent del poble us diu “Vaig al Monestir”.

Monestir de Santa Maria de Ripoll

Monestir de Santa Maria de Ripoll

El Monestir de Ripoll és un dels monuments romànics més destacats de Catalunya. En destaca la portalada del segle XII, que juntament amb la basílica, el claustre i el centre d’interpretació us permetran gaudir d’un autèntic viatge al bressol de Catalunya.

Veure més
Monestir de Sant Joan de les Abadesses

Monestir de Sant Joan de les Abadesses

El Monestir de Sant Joan de les Abadesses, el primer cenobi femení de Catalunya, va ser fundat al segle IX per Guifré el Pelós i la primera abadessa en fou Emma, la seva filla.

Veure més
Monestir de Sant Pere de Camprodon

Monestir de Sant Pere de Camprodon

Església romànica de mitjan segle XII aixecada sobre una antiga església romànica del 904 reconvertida en monestir benedictí.

Veure més