Sant Joan de les Abadesses

Una vila que respira passat històric.
Sant Joan de les Abadesses ocupa el centre d’una vall prepirinenca, coberta de pastures, travessada pel riu Ter i encerclada de muntanyes i boscos. És un excel·lent mirador a la serra Cavallera i al seu cim més emblemàtic: el Taga. Dins el nucli de la vila hi trobem edificacions, carrers i restes de les muralles, testimoni del seu passat medieval.
La vila de Sant Joan de les Abadesses és plena de cultura i té una història molt lligada al monestir de Sant Joan. Endinsa-t’hi i viu en primera persona la història d’un territori de la màxima rellevància en el període de configuració de la nació catalana.

El municipi de Sant Joan de les Abadesses

 • Orígens

  Malgrat que s’han trobat indicis que la zona de Sant Joan de les Abadesses fou habitada des del Paleolític inferior, el nucli de població es començà a formar amb la fundació del monestir l’any 887 a càrrec de Guifré el Pelós, amb l’objectiu de repoblar les comarques que havien quedat deshabitades després de l’ocupació sarraïna.

 • Sabies que?

  Joan Maragall (1860-1911) va escriure alguns dels seus millors poemes com ara «El comte Arnau», «Goigs a la Verge de Núria» i «La vaca cega» durant les seves estades a Sant Joan de les Abadesses.

 • El Monestir

  El Monestir

  El monestir de Sant Joan de les Abadesses, el primer cenobi femení de Catalunya, va ser fundat al segle IX per Guifré el Pelós i la primera abadessa en fou Emma, la seva filla. És un dels monuments més importants del romànic català.
  Hi destaca el conjunt escultòric del Davallament, conegut com a Santíssim Misteri (1251), el claustre d’estil gòtic, així com el retaule gòtic de Santa Maria la Blanca, el sepulcre del Beat Miró o la capella dels Dolors, d’estil barroc.

 • El Palau de l'Abadia

  El Palau de l'Abadia

  Va ser construït al segle XIV i està declarat bé cultural d’interès nacional. Comprèn l’Oficina de Turisme, el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau —que endinsa el visitant en tota la màgia que envolta la figura del comte Arnau—, l’Espai Art l’Abadia —que ens ofereix una programació regular d’exposicions de creadors contemporanis— i les exposicions permanents «Romànic, una volta pel Ripollès» i «Ramon Oliveras. Lutier. Passió per un ofici».

 • La Vila Vella

  La Vila Vella

  Lloc d’interès cultural i històric, la Vila Vella està organitzada segons l’esquema de les ciutats romanes amb carrers paral·lels i perpendiculars i la plaça Major com a centre. Destaquen també les restes de la muralla medieval que envoltava tota la Vila Vella.

 • El Pont Vell

  El Pont Vell

  Les bases d’aquest pont daten del 1138. Al final de la Guerra Civil espanyola va ser dinamitat, i el 1976 es va reconstruir fidelment, amb la volta gòtica i les petites arcades del pont romànic.

 • Sant Pol

  Sant Pol

  L’església de Sant Pol data del segle XII. Amb l’edificació romànica visible, permet entendre el procés de construcció de les esglésies de l’època.

 • Sant Antoni

  Sant Antoni

  L’ermita de Sant Antoni de Pàdua està situada al cim d’un turó, a 1.040 m d’altitud, amb unes magnífiques vistes sobre la vall de Sant Joan de les Abadesses. L’edifici actual fou construït el 1852, però l’ermita està documentada des del 1635.

 • Ecomuseu el Molí Petit

  Ecomuseu el Molí Petit

  Centre d’interpretació dels molins hidràulics i l’ecosistema fluvial situat a l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Per a més informació i visites: CEA Alt Ter

Més informació

 • Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

  Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

  VES-HI

Altres pobles

 • Sant Pau de Segúries

  Sant Pau de Segúries

  Sant Pau de Segúries ens obre la porta a la Vall de Camprodon, amb els seus paratges suaus, verds ...

  VES-HI
 • Les Llosses

  Les Llosses

  Un municipi molt extens, de més de 100 km2 i amb tan sols 220 habitants, que, a més, estan disseminats e...

  VES-HI
 • Pardines

  Pardines

  Et trobes enmig d’una vila de marcat caràcter pirinenc, situada dins del Parc Natural de les Capçaleres del...

  VES-HI