Ripoll

Ripoll, bressol de Catalunya i capital del Ripollès, és un municipi clau en la història i la identitat catalanes. La vila, situada al cor del Prepirineu i envoltada de muntanyes, s’ha anat estenent al voltant dels rius Ter i Freser, i hi conviuen festes, tradicions i costums forjats al llarg de segles d’història amb edificis modernistes i comerços que s’han anat adaptant als temps, i tot això dins d’un entorn rural.

El municipi de Ripoll

 • Orígens

  Els orígens de la vila estan vinculats estretament al comte Guifré el Pelós, que és considerat el fundador de la nació catalana i que l’any 879 fundà la primera església, que passà a ser administrada per una comunitat de monjos benedictins, sota l’advocació de santa Maria.

 • Sabies que?

  La personalitat ripollesa s’ha forjat també amb el treball del ferro, la fabricació d’armes de foc, la incidència de les guerres, el Modernisme, el ferrocarril… Aquests factors i d’altres, sorgits a l’edat moderna i a l’edat contemporània, romanen en la memòria col·lectiva de Ripoll.

 • Conjunt monàstic de Ripoll

  Conjunt monàstic de Ripoll

  El monestir de Ripoll, un dels monuments més bells i evocadors de Catalunya, conserva una de les peces del romànic català més destacades, la portalada, construïda al segle XII, també coneguda com la Bíblia en pedra i candidata a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Juntament amb el centre d’interpretació, la basílica, el claustre, la necròpolis i les tombes comtals, podrem gaudir d’un passat històric al bressol de Catalunya. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades són personatges cabdals de la nació i l’Església catalanes, relacionats íntimament amb el monestir. Visitar Santa Maria de Ripoll és fer un autèntic viatge en el temps als orígens de Catalunya.

 • Museu Etnogràfic

  Museu Etnogràfic

  El primer museu d’etnografia de Catalunya et convida a fer un recorregut que et permetrà conèixer la història d’un poble, Ripoll, com també els costums, les tradicions, la cultura… Hi destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, la religiositat popular, el ferro forjat i la farga catalana i les armes de foc portàtils ripolleses.

 • Scriptorium

  Scriptorium

  Exposició permanent que, de manera interactiva i didàctica, t’ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància del monestir de Santa Maria de Ripoll en la producció i la còpia de manuscrits.

 • Farga Palau

  Farga Palau

  La farga Palau és un taller autèntic d’una farga transformada en farga d’aram, fundada al segle XVII, que permet conèixer el procés mitjançant el qual la mena es converteix en ferro apte per ser treballat posteriorment.

 • Centre de la vila

  Centre de la vila

  Un passeig pel centre de la vila et permetrà conèixer edificis d’interès històric i arquitectònic, com ara la Casa Codina, la Casa Alòs, la Casa Bonada i la capella de Sant Miquel de la Roqueta, que van ser edificades en un moment de progrés i industrialització a principis del segle XX. Tot passejant descobriràs encara vestigis de l’època medieval, com els fragments de muralla del segle XIV a l’antiga església de Sant Pere, al Museu Etnogràfic, al pont del Raval i en altres localitzacions delimitades pels rius Ter i Freser.

Més informació

Altres pobles

 • Espinavell

  Espinavell

  Espinavell és un poble del municipi de Molló (Ripollès). Està situat a la vall de Camprodon, escalonat en un vessant a...

  VES-HI
 • Ribes de Freser

  Ribes de Freser

  Gaudeix de l’entorn i la tranquil·litat de Ribes, així com del comerç i els serveis de qualitat i prox...

  VES-HI
 • Llanars

  Llanars

  Entrar a Llanars és arribar on la vall s’obre i la llum passa per tots els racons. El Ter re...

  VES-HI