Molló és un municipi fronterer que pertany a Vall de Camprodon ubicat a la capçalera del riu Ritort i porta d’entrada del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Format pels nuclis de Molló i Espinavell i els veïnats de Can Solà, Fabert, Favars, Ginestosa, Els Grells, Moixons i el Riberal, la història hi ha estat transcendental i ha marcat el seu present. Ha arribat el moment de descobrir-ho.
El primer document escrit on apareix el nom de Molló (Mollione) data del segle X, concretament de l’any 936, tot i que es té coneixement d’un poblament anterior, segurament celta. Des del 1659, com a resultat del tractat dels Pirineus, va esdevenir municipi fronterer. Per aquest motiu, va ser clau en l’exili de refugiats de la Guerra Civil espanyola (1939), que avui dia es recorda a partir del camí de la Retirada.
El topònim Molló fa referència a una forma de pedra o fita que marca la delimitació d’una divisió territorial o frontera. I també podem trobar-hi mugues, les quals delimiten el territori català i el francès.
Església declarada bé cultural d’interès nacional i construïda entre els segles X i XII, és una important mostra del romànic pirinenc. Destaca per la seva nau, capçada a llevant per un absis semicircular, i el campanar d’estil llombard.
Situada al carrer del mateix nom, va ser edificada durant el segle XVIII com a agraïment a sant Sebastià, màrtir romà, per haver lliurat el municipi de les pestes que assolaven Europa.
Al veïnat del Riberal hi trobaràs el pont romànic del Molí de Can Fumat, indret idíl·lic sobre el riu Ritort. Hi pots arribar fent un petit passeig per la xarxa Itinerànnia.
A les acaballes de la Guerra Civil espanyola, durant el gener i el febrer de 1939, unes 100.000 persones van creuar el Pirineu, entre la vall de Camprodon i el Vallespir, i Prats de Molló va esdevenir un improvisat campament de refugiats. Programa de caminades guiades a www.mollo.cat/retirada.
Puja fins al coll d’Ares, punt fronterer des del 1659 pel tractat dels Pirineus. Cada 23 de juny, des d’aquest punt es reparteix la flama del Canigó arreu de Catalunya.
Aquest nucli forma part de la capçalera del riu Ritort. L’església de la Mare de Déu de les Neus, construïda al segle XVII, vertebra aquest nucli. Des d’aquest punt surten els quatre carrers orientats als quatre punts cardinals.
Cada 13 d’octubre se celebra la Tria de Mulats d’Espinavell. Es tracta d’una fira ramadera d’arrel tradicional que aplega més de 300 caps de bestiar equí. També s’hi celebra una fira de productes artesanals.
El parc d’animals del Pirineu! Passeja i coneix la fauna del Pirineu Oriental en aquest parc a l’aire lliure. Gaudeix també del parc d’aventures! Tota la informació a: www.molloparc.com.
Som territori de gran valor paisatgístic de boscos de pi roig i rouredes on es fa present l’empremta ro...
VES-HIEntrar a Llanars és arribar on la vall s’obre i la llum passa per tots els racons. El Ter re...
VES-HIEt trobes enmig d’una vila de marcat caràcter pirinenc, situada dins del Parc Natural de les Capçaleres del...
VES-HI