Una extraordinària història esculpida per l’aigua

La història del Ripollès està estretament lligada a l’aigua. Des de temps immemorials, aquesta comarca s’havia anat dibuixant amb l’agricultura com a principal activitat, però al segle passat, aprofitant el pas de rius cabalosos com el Ter i el Freser, s’hi va propiciar la creació de centrals hidroelèctriques, colònies industrials i fàbriques, dedicades sobretot al tèxtil. Va ser un canvi radical, i els vells molins es van anar substituint per fàbriques que aprofitaven la força de l’aigua per fer funcionar la maquinària. Les fàbriques van créixer fins a convertir-se en colònies, uns nous recintes industrials que van atraure milers de treballadors i famílies d’arreu, que van tenir al Ripollès una oportunitat extraordinària. Municipis com Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Ripoll, Campdevànol, Ribes de Freser i les Llosses van veure créixer els seus nuclis, i encara avui deuen la seva configuració a la revolució de l’aigua.

Una aigua que omple de vida aquest territori de gran diversitat ecològica, amb el parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser com a màxim exponent de zona protegida. Situat al voltant dels enclavaments de Núria i Ulldeter, envoltat de muntanyes de gairebé 3.000 metres, com el puig de Bastiments, el Puigmal, el Costabona o el Balandrau, ocupa quasi 15.000 hectàrees d’espais molt variats i amb múltiples ecosistemes, hàbitats, comunitats vegetals i espècies característiques dels paratges d’alta muntanya pirinenca.

L’aigua és present en qualsevol racó del Ripollès, i pren forma de font, de torrent o bé de riu. Al nostre territori hi trobem espais fluvials únics, com les rieres de Beget i Vallfogona o els entorns privilegiats de la riera de Merlès i el torrent de la Cabana. També hi trobem altres afluents del Ter i del Freser, com el Rigard, el Segadell o el Riutort, que doten la zona d’un inacabable catàleg de rutes i caminades arran de riu, per gaudir-les tranquil·lament en família o amb amics.

Durant segles, les conques del riu Ter i del Freser han esculpit el paisatge, han regat terres de conreu a la comarca, i han donat pas a la industrialització i a l’arribada del turisme. Els visitants també van ser pioners a gaudir de l’esquí, una activitat basada en aquest preuat recurs natural i que avui permet a la comarca oferir l’accés a les millors estacions d’esquí del Pirineu de Girona.

Es tracta, doncs, d’una història de vida, d’aigua relacionada amb progrés i benestar. Una evolució natural que ha conviscut amb el dia a dia dels habitants del Ripollès i amb la seva identitat. Per això és tan important vetllar per preservar-la, i els models de sostenibilitat turística que es desenvolupen a la comarca es basen en aquest tresor natural que cal protegir.

En aquest sentit, sigues respectuós amb l’entorn i amb les normatives que regulen els accessos a aquests espais naturals, que amaguen gorgs i salts d’aigua, i que són aixopluc d’una gran diversitat d’espècies. Descobreix-los amb la serenor i l’harmonia que t’ofereixen els recorreguts del Vorater, una proposta de l’àmbit del benestar i la salut que et permetrà conèixer la gran riquesa d’aquests espais naturals.

Els rius del Ripollès t’oferiran una bona refrescada, una experiència natural única, i et faran sentir que formes part d’aquest preuat paisatge. Només cal respectar-los i saber-los gaudir.

También podría estar interesado en