Tradició i modernitat als festivals de música del Ripollès 

La música s’ha convertit en una part inherent a la identitat del Ripollès, bressol de cultura i tradició, que des de temps immemorials ha vinculat la cultura amb el seu genuí paisatge pirinenc. Les melodies tradicionals, profundament arrelades a la comarca, ressonen encara avui amb força, marcant la seva identitat. Aquesta expressió artística ha anat trobant el seu lloc entre tradició i modernitat, i tot el Ripollès s’ha impregnat de diferents estils, encaixats a la perfecció en uns festivals de música únics.

Aquests esdeveniments autèntics proposen una experiència als seus espectadors, a través d’uns espectacles estretament vinculats al patrimoni arquitectònic, la història, les llegendes i tradicions del territori. Amb una gran varietat d’estils musicals, combinen des de propostes ben actuals fins a concerts tradicionals. En aquest context, els festivals de música es converteixen en una oportunitat per viatjar en el temps i connectar amb les arrels profundes d’aquesta regió.

Espais singulars que cap altre certamen pot oferir

En contrast amb l’ambient concorregut dels grans escenaris, aquests festivals abracen formats més íntims i familiars. Aquesta proximitat crea una experiència més personal i emotiva al públic, permetent gaudir d’un catàleg d’espectacles únics. I és que el que fa realment especials aquests festivals és el seu escenari: entorns extraordinaris, indrets que evoquen la màgia i la bellesa de la naturalesa del Pirineu. Són com el lligam perfecte entre la música, l’art i la terra que els acull. Per exemple, el Festival Internacional de Música de Ripoll, es fa en l’espectacular marc del monestir de Santa Maria durant els mesos de  juliol i agost, i hi actuen intèrprets de diverses disciplines de la música clàssica. 

Hi ha un altre festival que és el paradigma de la unió d’esforços i inquietuds culturals de diversos municipis. És el Festival de Música de la Vall de Camprodon, que arriba a la 24 edició fruit de les sinèrgies de diferents pobles de la Vall de Camprodon. 

Una proposta cultural de 360 graus

Fruit de la passió per la música i la tradició cultural al Ripollès, també hi trobem esdeveniments singulars com el Clavetaires, el festival de música contemporània que es celebra durant el juliol a Campdevànol, o el primaveral Microclima, de petit format i que permet descobrir alguns dels indrets més especials i acollidors del municipi de Camprodon a través de la música. Aquest festival té la seva versió estival i amb concerts gratuïts de gran format, el Macroclima, estrenat l’any passat i que ofereix una àrea village amb oferta gastronòmica. 

També estan molt arrelats festivals com l’Isaac Albéniz de Camprodon, el petit format de Romànic en Viu, l’inclusiu Inspira Festival de finals de setembre o l’eclèctic Festival del Comte Arnau de Sant Joan de les Abadesses. 

Un clar exemple del dolç equilibri entre tradició cultural i qualitat musical és el Festival multicultural Ripollès 5 sentits, que ha apostat per la qualitat, el talent, l’atractiu i el potencial dels pobles de la comarca i per conscienciar sobre aquests valors. La singularitat del festival és que és itinerant, i en la seva última edició s’han celebrat esdeveniments de petit format a Sant Llorenç de Campdevànol, Ripoll i Ventolà. En cada cita del festival, les activitats s’han conclòs amb un tast de producte agroalimentari de la marca de garantia Producte del Ripollès. 

En definitiva, al Ripollès la música no és només un mer entreteniment, sinó un pilar cultural que s’entrellaça amb les seves arrels i les llegendes més remotes. Aquests festivals són un regal per als sentits i una oportunitat per endinsar-se en la riquesa i diversitat de la comarca, un homenatge a la seva història i una celebració de la seva identitat.

També et pot interessar