Regulació als accessos motoritzats de Fontalba i Daió, a Queralbs

1. Paratge de Fontalba

El paratge de Fontalba és un dels accessos principals per pujar al Puigmal i per anar a la vall de Núria a peu.

Hi duu una pista forestal de 12 km que surt del poble de Queralbs amb final a la collada de Fontalba. Durant els mesos d’estiu presenta una afluència de vehicles que en cap de setmana pot arribar als 500 (dades del comptador automàtic de vehicles). Els mesos d’hivern i, per les condicions meteorològiques de la zona, normalment no és accessible per presència neu i l’afluència, en cas que es pugui circular amb vehicle, no és gaire significativa, motiu pel qual no es fa la regulació durant aquesta època de l’any.

Es limita l’accessibilitat a 60 vehicles sota reserva fins a la collada de Fontalba. La limitació serà durant els dies predefinits de temporada alta, entre les 7:30 del matí i les 19:30h del vespre, i alguns dies només fins a les 13.30 h. El control es fa amb la col·locació d’una barrera amb vigilants-informadors, contractats a través de contracte menor assumit per la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Com a única manera possible de reservar, s’ha creat un portal web on fer la reserva en línia i el pagament de 5 €/vehicle i dia.

  • Reserva en línia i pagament: https://www.queralbsnatura.com/

L’ordenança municipal que ho regula prohibeix també la presència nocturna de vehicles a Fontalba.

2. Paratge de Daió de Baix

La pista que accedeix a Daió de Baix té una longitud de 1,2 km i és punt de partida del camí que porta a peu cap a les gorges del Freser i la vall de Coma de Vaca. Durant l’estiu hi ha molta massificació pel fet que hi passa el riu Freser, que aglutina un turisme de bany i l’excursionisme per accedir a Núria, i els citats paratges de les gorges del Freser i Coma de Vaca.

La regulació es duu a terme igualment amb la presència de vigilants-informadors i, a diferència de l’anterior, sense reserva prèvia però amb pagament de 5 €/vehicle in situ (amb targeta bancària) per les característiques del visitant que hi accedeix. L’horari de restricció és de les 9.00 h a les 14.00 h.

L’ordenança municipal prohibeix també aparcar tant al llarg de la pista pavimentada de Daió, com a la placeta final de la pista. Només es permet l’aparcament a la zona habilitada pocs metres abans d’acabar la pista, a mà dreta, de 44 places.

La justificació de la regulació en ambdós casos té un factor molt important: la seguretat, per a facilitar l’evacuació en cas d’emergència (accidents, incendis o condicions meteorològiques adverses).

Més informació als següents enllaços:

PNCTF_regulacio_Fontalba_Daio
Calendari regulació Fontalba 2023
Calendari regulació Daió 2023

També et pot interessar