Què veure al Pirineu català

La comarca del Ripollès, situada al centre d’aquesta serralada, és una excel·lent mostra del que es pot veure i fer al Pirineu català. Per això, per aquesta Setmana Santa us presentem dos itineraris interpretatius del parc natural situat al Ripollès. Prepareu les motxilles amb provisions d’aigua i menjar, roba d’abric impermeable i un bon calçat; ens encaminem al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser!

Descobrir què es pot observar al Pirineu català fent un itinerari interpretatiu al Ripollès

Si busqueu activitats a l’aire lliure, el Pirineu català de Girona és el lloc ideal per fer senderisme, escalada, o esquí. A més a més, aquesta és també una de les regions més espectaculars i diverses de Catalunya, oferint la possibilitat de veure una gran varietat de paisatges i espais naturals com parcs naturals.

Tot això també es pot fer i veure a la comarca del Ripollès. Avui però, ens centrem en el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i en dos dels seus itineraris interpretatius: l’itinerari interpretatiu “Circular del Salt del Grill” i el de “Carboner – Baidana – Cabanes – Setcases”, ja que aquests recorreguts són una forma de conèixer tant la natura, la història com la geografia del Pirineu català.


Itinerari interpretatiu “Circular del Salt del Grill”

La ruta circular del Salt del Grill, a Queralbs, ofereix una experiència única per descobrir les espectaculars gorges del riu Freser; així com per a fer-se una idea de què ofereix el Pirineu català gironí. Comença i finalitza al pont de Daió, seguint el riu fins a arribar al Salt del Grill, on l’aigua cau des de gairebé 30 metres en un paisatge impressionant. Durant el recorregut, els visitants poden gaudir de vistes espectaculars i descobrir elements de flora i fauna, geològics i culturals d’interès.

Fotografia del salt d'aigua "Salt del Grill" que es troba a Queralbs, a la comarca del Ripollès és una mostra del que es pot veure al Pirineu català.
Salt del Grill a Queralbs, al Ripollès.

Un dels punts destacats és la Central Hidroelèctrica de Daió, inaugurada el 1910 i una de les primeres d’Europa, que aprofitava les aigües dels rius Freser i Núria per generar energia. A la zona d’Artigues de les Ribes, es poden veure antigues feixes de conreu amb murs de pedra seca, actualment utilitzades per a la ramaderia.

Fotografia de la Central Hidroelèctrica de Daió, a Setcases, el Ripollès.
Central Hidroelèctrica de Daió, al Ripollès.

Prop del Pont de les Ribes, es poden veure còdols arrodonits, resultat de l’erosió glacial. El Bosc de Carboners, situat a l’obaga de les gorges, presenta roures, faigs i pins roigs, usats antigament per produir carbó.

El recorregut passa també pel Torrent de les Artigues, on es poden observar roques de gneis i esquist, resultat de fractures tectòniques. Les Roques de Totlomón, formació que permet veure el sòcol de Catalunya amb les seves agulles verticals, són refugi per a rapinyaires com el voltor i l’àguila daurada.

Finalment, el Torrent del Forn destaca per les explotacions de ferro, que han estat actives durant més de 2.200 anys, deixant un llegat miner i industrial important.

Amb una distància de 5,3 km i un desnivell de 330 metres, aquesta ruta de dificultat moderada permet explorar una gran varietat de paisatges naturals, geològics i històrics del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Itinerari interpretatiu “Carboner – Baidana – Cabanes – Setcases”

Aquest altre itinerari circular s’inicia a un quilòmetre de Setcases, al pont de la Farga. La ruta Carboner-Baidana-Cabanes-Setcases comença a les Pedreres de la vall de Carlat, on es poden veure afloraments de gresos, marbres i pissarres, i la llegendària balma de les Donzelles, habitat per fades segons Mossèn Cinto Verdaguer. A la zona encara s’extreuen àrids de la pedrera d’en Felinc.

Després, el camí porta fins a la Farga de la Llosa, una antiga indústria del ferro del segle XVII. Tot i que no queden vestigis visibles, es poden trobar restes d’òxids de ferro i escòria de la forja.

La ruta continua pel Salt del Cossi d’en Batlló, un salt d’aigua espectacular en la riera de Carboners, que descendeix més de 1.000 metres en 5 quilòmetres, amb vegetació de ribera de muntanya, com avellaners i freixes.

Fotografia de 3 senderistes caminant per l'alta muntanya al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès, Pirineu català.
Senderistes caminant als voltants de Setcases, al Ripollès.

El següent punt és el Plans de Carboners, on es construïen antigament cabanes i cledes per a la ramaderia. Aquesta zona manté una gran riquesa ecològica amb una variada flora i fauna, incloent-hi rapinyaires com el xoriguer i l’àguila marcenca.

Un dels llocs més destacats és la Baga de Carboners, una pineda de pi negre considerada una joia ecològica per la seva biodiversitat i que acull espècies com el mussol pirinenc i ratpenats. El Bosc de la Baidana, situat a la muntanya de Sant Miquel, també és notable per la seva fauna.

Finalment, la ruta arriba a La Creueta, un lloc amb una llegenda sobre un saüc florit que va guiar set germans per construir Setcases. Aquesta zona ofereix una vista espectacular del poble.

Aquesta Setmana Santa, escolliu un d’aquests dos itineraris interpretatius del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser; us brindaran una gran oportunitat per descobrir la natura, la història i la cultura del Pirineu català.

Les espècies de fauna i flora del Ripollès, una mostra del que es pot veure al Pirineu Català

Com s’aprecia a les dues rutes vistes, la biodiversitat del Ripollès és esplèndida. Tota la comarca exhibeix espècies de fauna, flora i geologia que es poden veure al Pirineu Català.

Alguns exemples de fauna que es poden clissar a ambdós llocs són: el cerví, l’isard o cabirol, la marmota, l’àguila daurada, la mallerenga carbonera i el voltor comú. La vegetació comuna entre aquestes dues zones geogràfiques és el roure, l’alzina, el pi roig, el blanc i el negre, el ginebre o ginebró, el lli de muntanya, l’àrnica o la seflor, entre d’altres. Finalment, pel que fa a la geologia, es pot observar com, inicialment, el modelat glacial, i després, el modelat fluvial van formar les valls, planes, cims i roquissars del Ripollès i del Pirineu Català.

Fotografia d'un isard al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès. Aquest animal és una mostra de la fauna que es pot veure al Pirineu Català.
Un isard al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès.

Tant el Ripollès com el Pirineu català ofereixen paisatges molt diversos, amb boscos, prats, zones d’alta muntanya i rierols. Per aquesta raó, a ambdues destinacions s’hi troben moltes altres rutes de senderisme. Troba la teva ruta ideal amb la selecció de rutes de Ripollès Turisme! I recorda, gaudeix del nostre entorn natural, cuidant-lo.

També et pot interessar