Festival de música del Ripollès, genuïns i en escenaris inigualables

El Ripollès és bressol de cultura, i des de temps ancestrals la música ha format part d’un paisatge pirinenc que ressona amb melodies tradicionals i molt arrelades a la comarca. Amb el temps, la música ha trobat el seu espai propi, i tot el Ripollès s’ha omplert de diferents interpretacions artístiques, encaixades en diversos festivals de música. Uns esdeveniments genuïns, que amb les seves propostes relacionen el patrimoni arquitectònic, la història i les llegendes i tradicions del territori.

I lluny del bullici de grans escenaris, els formats més intimistes i familiars d’aquestes propostes s’han convertit en un autèntic catàleg d’espectacles únics, desplegats en uns entorns extraordinaris.

Festival Internacional de Música de Ripoll

Un clar exemple d’aquest dolç equilibri tradició cultural i qualitat musical és el Festival Internacional de Música de Ripoll, que neix fa més de 40 anys a partir d’una idea de Montserrat Caballé. Es fa en l’espectacular marc del monestir de Santa Maria, i des de les primeres edicions la soprano hi actuà desinteressadament en benefici del centre Montserrat, una entitat local que ajuda als afectats per malalties mentals.

Es celebra durant els mesos de juliol i agost, i hi actuen intèrprets de diverses disciplines de la música clàssica. Enguany, serà del 15 de juliol al 2 de setembre, amb propostes de música clàssica, jazz, sardanes i fins i tot, tango.

Festival de Música de la Vall de Camprodon

Hi ha un altre festival que és el paradigma de la unió d’esforços i inquietuds culturals de diversos municipis. És el Festival de Música de la Vall de Camprodon, que arriba a la 23 edició fruit de les sinèrgies de diferents pobles de la Vall de Camprodon. Entre tots han creat un esdeveniment que amb el temps s’ha convertit en un referent per al públic que gaudeix de veure de prop a artistes que no solen actuar en municipis petits. I del fet de poder-los escoltar i veure en escenaris petits, en formats propers, uns escenaris on el patrimoni representa un valor afegit a la proposta musical.

Són escenaris discrets, envoltats de paisatge i tradició, i enguany es vestiran de gala del 6 d’agost al 3 de setembre per acollir actuacions d’artistes com Miquel Abras, Joan Masdéu, Sotrac o Joan Reig, entre d’altres.

Concerts inspirats en llegendes del territori

Festival del comte Arnau

Anem fins a Sant Joan de les Abadesses, on el Festival del comte Arnau s’ha convertit en un certamen únic, en què els què els espectacles tenen lloc al mateix espai on també transcorren les llegendes que els inspiren. Com sempre, la recepta portarà dansa, teatre i música, i estrenarà una obra inèdita relacionada amb el comte. 

Es celebra cada mes de juliol i agost des de l’any 1995, i enguany la cita amb les nits d’estiu arriba amb noms propis destacats com Sopa de Cabra, Priorart Ensemble, The Swimming Boys Quartet amb Sophie Allen i The Rusties Blues Band.

La proposta cultural de 360 graus

Ripollès 5 sentits

El Ripollès, quan s’hi posa… s’hi posa! I fan un pas més en la programació d’esdeveniments. N’hi ha un que va néixer per que combinar la divulgació del patrimoni comarcal, la difusió del talent musical amb empremta ripollesa i la producció agroalimentària del territori. És el festival Ripollès 5 sentits, que fins a finals de juliol porta diferents combinacions culturals de manera itinerant pels escenaris de Sant Joan de les Abadesses, Camprodon, Campelles, Toses i Gombrèn, on després de cada concert s’oferirà una degustació gratuïta de productes de la comarca.

Clavetaires

Fruit d’aquesta passió per la música i la tradició cultural a la comarca, Campdevànol ja prepara la segona edició del Clavetaires, el festival de música contemporània que es celebra durant el juliol. Pels seu escenaris hi desfilen artistes independents amb concerts de petit format, alguns ja reconeguts dins el panorama musical i d’altres d’emergents que intenten fer-se camí a l’esfera cultural. Aquest cicle de concerts, que es fan en diferents places del poble, vol reivindicar el patrimoni històric de la vila, molt relacionat amb la indústria metal·lúrgica i especialment amb l’ofici de clavetaire, que era qui feia claus.

Microclima

Tot i que l’estiu és l’època de més proliferació d’esdeveniments culturals a l’aire lliure, també hi ha festivals de primavera, com el Microclima. Li agrada considerar-se un festival de butxaca, idoni per descobrir alguns dels indrets més especials i acollidors del municipi de Camprodon a través de la música. La seva programació consta de concerts de petit format que durant els dissabtes de maig i juny es poden seguir en directe als nuclis de Camprodon, Beget i Serra Cavallera.

Què? Mai diríeu que al Ripollès hi hauria aquesta gran programació oi? Doncs n’hi ha més! I és que fins i tot esdeveniments més transversals com el Festival de Música Antiga del Pirineu han trobat a la comarca l’espai idoni per a consolidar el seu format. Aquest és un festival que durant tot l’estiu combina música antiga de qualitat i el patrimoni natural i cultural del Pirineu, i compta amb escenaris a 38 municipis de tota la serralada. Enguany es segueix apostant per una oferta complementària a la musical, posant en valor el patrimoni local, gastronòmic i natural del Pirineu oferint 50 activitats incloses amb el preu de l’entrada. Al Ripollès el festival farà parada a Camprodon, Llanars, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

També et pot interessar