El Ripollès, exemple de turisme sostenible

Carta Europea de Turisme Sostenible

Al Ripollès som conscients del valor incalculable del nostre patrimoni i ens encanta que tothom en pugui gaudir; que visqui la seva història al Pirineu mentre respecta el territori per garantir-ne la sostenibilitat. Per això, quan vingueu, descobrireu un territori que ha estat certificat amb la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS) i on viureu una diversitat d’experiències amb la natura en la seva més gran esplendor, amb neu i esquí a l’hivern i una verdor exuberant a la primavera. Pobles i carrers autèntics, terra de pagesia i bons aliments, gastronomia i comerç local amb molta vida, tot embolcallat amb un preuat llegat històric.

Al Ripollès el patrimoni és la seva gent, la seva natura i uns atributs culturals que donen personalitat al territori. Una comarca on gaudireu de la tranquil·litat tan preuada, del repòs tan merescut, i que està regulada per diferents figures de protecció ambiental. El màxim exponent n’és el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, declarat l’any 2015, que posa en valor la ramaderia, un dels valors de la comarca, i que compta amb un escenari extraordinari per al seu desenvolupament, amb cims tan destacats com el Puigmal, el Bastiments, el Balandrau, el Noucreus, el Noufonts, el Costabona

El 2019 el parc natural va ser certificat amb la CETS i es va ampliar, així, el compromís pel turisme sostenible a tota la comarca del Ripollès. Aquesta distinció dota el territori d’una estratègia de turisme sostenible consensuada amb els agents de la comarca, que té l’objectiu d’aconseguir una millora continuada entre el desenvolupament de l’activitat turística, els espais naturals i el conjunt d’agents que viuen i treballen al territori. És la nostra garantia de compromís per dur a terme activitats turístiques que respectin el medi ambient.

La CETS sorgeix de la idea de compatibilitzar l’ús públic del parc natural amb la conservació del medi i els seus recursos, minimitzant els impactes negatius que pot tenir el turisme i contribuint, alhora, al desenvolupament socioeconòmic local que genera l’activitat turística. I això també ho tenen molt clar les empreses turístiques que operen al territori, que us ofereixen un ventall infinit d’activitats que us faran gaudir, mentre que vetllen pels valors del parc natural i la millora contínua de la gestió sostenible de les activitats.

Gràcies a tothom per ajudar-nos a fer del Ripollès un exemple de turisme sostenible!


També et pot interessar